بلاگ

رانا پر حاشیه ترین محصول ایران خودرو

رانا

رانا یکی از محصولات شرکت ایران خودرو پر حاشیه ترین محصول ایران خودرو می‌باشد که در سال 1391 نام آن در لیست تولیدات این شرکت قرار گرفت. در حقیقت این سدان جمع و جور نسخه ارزان پژو SD 206 به شمار می‌رود. این خودرو ابتدا با تیپ LE به بازار کشور عرضه شد. سپس در سال 1392 تیپ LX این خودرو به بازار آمد که در مقایسه با نسخه قبلی تغییراتی نظیر بهبود کیفیت کابین، شیشه بالابر برقی عقب، مانیتور اندروید رانا روی داشبورد و اضافه شدن بلندگوهای روی درب عقب داشت. در ادامه این مقاله پارس آپشن قصد داریم جنبه‌های منفی این خودرو حاشیه ساز ایران خودرو را بررسی کنیم.

کابین کوچک رانا با فضای محدود

رانا یک سدان جمع و جور برای سفرهای درون شهری است. از این رو نباید از آن انتظار کابینی دلباز و صندوق عقب جادار انتظار داشت. زیرا در این بخش، طراحان با پلتفرم‌های کوچکی مواجه هستند و برای ساخت خودرو محدودیت‌هایی دارند.

در حالت معمول مهندسان هنگام ساخت سدان‌های کامپکت سعی دارند، اعتدال را رعایت کنند و سهم مناسبی از فضا را به کابین و اندکی از آن را به صندوق اختصاص دهند.  با این وجود مهندسین و طراحان شرکت ایران خودرو در انجام این کار موفق نبوده و خودرویی بی نهایت دلگیر و تنگ طراحی کرده‌اند.

اگرچه رانا چندین سال بعد از 206 صندوقدار به بازار عرضه شد، اما همچنان دارای ایراداتی در نسخه ایرانی این سدان فرانسوی قال مشاهده است و شرکت ایران خودرو برای رفع مشکلات موجود هیچ تلاشی نکرده است. برای سرنشینان عقب این خودرو نیز فضای بسیار کمی در نظر گرفته شده است که برای سفرهای طولانی مدت چندان راحت نیست. فضای صندوق عقب این خودرو نیز در مقایسه با پژو 206 نزدیک به 50 لیتر کاهش داشته است. در شرایطی که طراحی و پلتفرم هر دو خودرو یکسان است، هنوز مشخص نیست این فضای ناپدید شده برای چکاری صرف شده است.

طراحی داخلی دلگیر

همانطور که اشاره شد خودرو رانا نمونه ارزان شده پژو 206 صندوقدار است. از این رو مهندسین ایران خودرو سعی کرده‌اند تا هزینه ساخت رانا در مقایسه با پژو 206 صندوقدار کمتر باشد. در کابین این خودرو شاهد این ارزان سازی هستیم و به محصو ورود به آن با کابینی بسیار خشک با کیفیت پایین که قطعات آن به شدت شکننده هستند روبرو خواهید شد. لازم به ذکر است کلیه قطعات کابین داخلی این خودرو بعد از مدت کوتاهی به سر و صداخواهند افتاد.

بنابراین می‌توان کابین کسل کننده رانا را یکی از اولین معایب آن در برخورد اول مشتری با این خودرو دانست که بسیار واضح است. سراسر کابین با پلاستیک خشک پوشیده شده و استفاده از تم تمام مشکی برای طراحی کابین، ظاهر داشبورد را به شدت کسل کننده کرده است. از این رو مالکین این خودرو سعی دارند به کمک روکش‌ها و برچسب‌های گوناگون، کابین ساده این خودرو را از سادگی و کسل بودن خارج کنند.

چرا خرید رانا با چند میلیون اختلاف قیمت با پژو 206 صندوقدار

در این بین سوالی برای کاربران ایرانی مطرح شد که چرا باید مصرف کنندگان مونه ارزان شده پژو 206 صندوقدار را با چند میلیون اختلاف، خریداری و همان پول ارا صرف مجهزسازی خودرو کنند؟

این سوال مهم زمینه ساز پر رنگ شدن برخی از مشکلات این خودرو شد و نتیجه آن چیزی جز فروش نزولی رانا طی سال‌های اخیر و بازار کم‌رونق این خودرو نبوده است. در سال‌های اولیه ورود به بازار، زیر سایه نسخه اصلی خود یعنی 206 صندوقدار قرار داشت و کمتر کسی برای خرید آن رقبت می‌کرد. از این رو فروشندگان مجبور بودند رانای خود را با قیمتی کمتر از ارزش واقعی بفروشند یا مدت زمان زیادی برای فروش خودروشان منتظر بمانند.

اما کم کم پس از نوسانات شدید بازار شاهد اختلاف قیمت این دو برادر بودیم. فاصله قیمتی زیاد بین این دو شرایط را برای رانا در بازار کشور تغییر داد. در حال حاضر رانا د ر محدوده قیمت خود با سمند LX پژو 206 صندوقدار رقابت می‌کند و به شدت از سمت این دو خودرو تحت فشار است. زیرا افرادی که به دنبال خرید سدان خانوادگی هستند به سراغ سمند می‌روند و پژو 206 تیپ 2 نیز خودرو محبوب جوانان محسوب می‌شود. دراین شرایط کمتر کسی رانا را برای خرید انتخاب می‌کند.

مشکلات گوناگون مونتاژ خودرو RANA

تولید رانا از ابدای دهه 90 آغاز شد. در آن سالها شرکت ایران خودرو بعد از تحمل 2 سال فشار سخت تحریم‌ها، به منظور تهیه قطعات و قالب‌های محصولات پژو توسط بازارهای غیر رسمی نظیر هند و چین اقدام کرد. از این رو محصولات این شرکت با افت شدید کیفیت روبرو شد و ایرادات مونتاژی آن به شدت افزایش یافت. در این میان خودرو رانا نیز از این امر مستثنی نبود و شاهاد ایرات مونتاژی زیادی در این خودرو هستید که یکی از معایب آن به شمار می‌رود.

راقوای فنی رانا مشابه پژو 206 صندوقدار و پژو 206 تیپ 5 است. هرسه خودرو به یک نوع موتور و گیربکس مجهز هستند و سیستم الکتریکی یکسانی دارند. بنابراین ایرادات فنی و مشکلات مونتاژی هرسه خودرو یکسان است و شاهد ضعف در قطعاتی همچون

  • سیستم سنسور اکسیژن
  • مشکلات برقی متعدد
  • و عدم آب‌بندی چراغ‌های جلو

هستیم که قطعا رفع آنها برعهده مالک خودرو است. باوجود آنکه ایران خودرو در طراحی رانا و 206 صندوقدار چندین بار سیستم تعلیق را مورد بازنگری قرار داده است، اما همچنان سرنشینان کوبش پایین را به شدت احساس می‌کنند. به علاوه مشاهده اجزای تعلیق دربخش عقب رانا احساس نامطلوبی به بیننده القا می‌کند که این موضوع هم از دیگر معایب رانا به شمار می‌رود و برای رفع راهی جز استفاده از لاستیک‌های پهن‌تر وجود ندارد.