بلاگ

سایپا سیلک و بررسی مشخصات آن

سایپا سیلک

خودروی سایپا سیلک با گذشت پنج سال از جدیدترین نسخه از سیتروئن C3-XR  در ایران تولید شده است. سیتروئن C3 XR نخستین بار در سال 2014 به طور انحصاری برای بازار چین معرفی شد. خودرویی که در سال‌های اجرای برجام پای آن برای بازارسنجی به نمایشگاه‌های خودرویی ایران باز شد و قرار بود پس از سیتروئن C3 در کارخانه سایپا سیتروئن در کاشان مونتاژ شود. اما امسال با گذشت 5 سال از این ماجرا، سایپا این پروژه قدیمی را احیا کرده و قصد دارد جدیدترین نسخه از سیتروئن C3 XR را در ایران تولید کند. در ادامه این مطلب از وب سایت پارس آپشن قصد داریم به معرفی و بررسی سایپا سیلک (Sialk) قیمت و مشخصات فنی آن بپردازیم.

این پروژه در نمایشگاه تحول صنعت خودرو با نام M44 معرفی شد. حالا بر اساس آخرین صحبت‌های مدیر عامل گروه خودروسازی سایپا قرار است با نام سیلک (Sialk) به مرحله تولید برسد. گروه خودرو سازی سایپا احتمالا در شهریور ماه 1402 سایپا سیلک، کراس اوور جدید سایپا با ژن فرانسوی یا همان سیتروئن C3 XR که یک کراس اوور شهری است را با عمق 45 درصدی ساخت داخل و کیفیت بالا راهی بازار خواهد کرد. به تازگی چندین دستگاه خودرو سیتروئن C3-XR جهت بررسی و تست فنی در جاده مخصوص دیده شده است. این خودرو سال 1395 در نمایشگاه خودرویی مشهد رونمایی شد. سپس در سال 1397 همزمان با مونتاژ سیتروئن C3 در سایپا کاشان، برنامه تولید سیتروئن C3 XR که به عنوان یک کراس اوور شهری شناخته می‌شود، انجام شد. اما تحریم‌ها، تولید این محصول را به تعویق انداخت.

بررسی سایپا سیلک (Sialk) کراس اوور جدید سایپا با ژن فرانسوی

پروژه تولید سیتروئن c3 xr با نام M44 در گروه خودروسازی سایپا دنبال می‌شد. اما گروه خودروسازی با انجام فیس لیفت جدید این خودرو، برنامه تولید آن را با نام سایپا سیلک دنبال می‌کند.این خودرو پلتفرم مشترک با تارا دارد. چراکه پژو و سیتروئن مشترکا از یک پلتفرم به نام PF1 برای تولید پژو 301 و سیتروئن C3 استفاده کردند. سیلک نام قدیمی‌ترین تمدن ایران است که با قدمتی بیش از 8000 ساله در کاشان امروزی بود. سایپا به پاس تولید سایپا سیلک در سایت کاشان خود، این نام را برای آن انتخاب کرد.

سیتروئن C3 XR بر پایه پلتفرم EMP1 مشترک با سیتروئن سی-الیزه، پژو 301 و پژو 2008 می‌باشد. هرچند تولید برخی مدل‌هایی که به آن اشاره شد به طور کامل متوقف شده‌اند. اما تولید سیتروئن C3-XR همچنان ادامه دارد و جوینت ونچر دانگ فنگ سیتروئن سال 2021 برای دومین بار آن را بروزرسانی کرده است. سیتروئن C3-XR در این تغییرات کمی کشیده‌تر است و تغییرات را در مجموعه سپر جلو و نمای کابین لحاظ کرده است. تصویری که به تازگی از این خودرو در سایپا سیتروئن منتشر شده است، نشان می‌دهد سایپا قصد دارد جدیدترین نسخه از C3-XR را در ایران با نام سیلک تولید کند.

مشخصات فنی سایپا سیلک تکمیل سبد سایپا با محصول سیلک کراس اوور شهری

سیتروئن C3-XR 2021 در چین به یک موتور 1.2 لیتری بنزینی توربوشارژ 3 سیلندر که 136 اسب بخار نیرو و 230 نیوتن متر گشتاور تولید مجهز شده است. اما بر اساس صحبت‌های مدیر عامل سایپا می‌توان گفت سایپا سیلک با این موتور در ایران عرضه نمی‌شود. پیش از این محمدعلی تیموری اعلام کرده بود از موتور ME16 در کراس اوور سیلک استفاده خواهد کرد که با توجه به شباهت زیاد آن با موتور EC5 که سال 2014 به عنوان یکی از موتورهای سیتروئن C3-XR قابل انتخاب بود. کالیبره کردن موتور ME16 با اتاق سایپا سیلک چندان دشوار نخواهد بود.

سیتروئن C3 XR به صورت استاندارد تنها دیفرانسیل جلو تولید می‌شود. اما سیتروئن پنج حالت رانندگی در شرایط جاده‌ای گوناگون را دارد. باید دید سایپا این ویژگی را در سیلک حفظ می‌کند یا شاهد حذف آن در نمونه‌ ایرانی خواهیم بود. موتور ME16 که به تازگی تولید آن در کارخانه مگا موتور آغاز شده و در خودروهای شاهین و کادیلا نیز از آن استفاده خواهد شد، توان تولید 115 اسب بخار قدرت و 147 نیوتن متر گشتاور را دارد و استاندارد آلایندگی آن یورو 5 است. این موتور در کراس اوور سیلک احتمالا یا یک جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک همراه خواهد شد.

مشخصات ظاهری سایپا سیلک Sailk کراس اوور مونتاژی بر پایه سیتروئن C3 XR

سپرهای سیتروئن c3 xr 2021 تغییر کرده و در نمای جلو، ورودی‌های هوا در یک زمینه سیاه رنگ به یکدیگر متصل شده‌اند. خروجی‌های اگزوز در نمونه جدید مخفی و سپر عقب نیز دارای تغییراتی است. با تغییر سپرها، طول کلی سیتروئن c3-xr 2021 نزدیک به 6 میلی‌متر افزایش یافته و به 4288 میلی‌متر رسیده است. با این حال عرض و ارتفاع این اتومبیل بدون تغییر و به ترتیب 1748 و 1557 میلی‌متر است. فاصله بین دو محور 2655 آن هیچ تغییری ندارد.

تغییرات در نمای کابین سیتروئن C3-XR 2021 کمی جدی‌تر است. هرچند پوسته داشبورد به کلی تغییر کرده اما کنترل‌های سیستم تهویه مطبوع و فرمان و نمایشگر و سایر اجزای آن هیچ تغییزی نکرده است. به جای خوشه ابزار سنتی حالا یک نمایشگر دیجیتالی اطلاعات را پیش روی راننده می‌گذارد که البته گرافیک آن بسیار بحث برانگیز است. اهرم تعویض دنده و ترمز دستی نیز از سیتروئن سی- الیزه سدان کری اوور شده‌اند.

قیمت سایپا سیلک Sialk کراس اوور مونتاژی

سیتروئن C3-XR 2021 در بازارچین با قیمت 17 هزار دلار توسط جوینت ویچر دانگ فنگ پژو سیتروئن عرضه می‌شود. پیش از این نیز در زمان معرفی نسخه جدید C3-XR اعلام شد این محصول یکی از گزینه‌های جدی حضور در بازار ایران است. اکنون نخستین نمونه‌های آن به ایران رسیده و پیش بینی می‌شود سایپا سیتروئن تا پایان سال جاری تولید آن را آغاز کند.